Domáce pekárničky sú vynikajúcimi pomocníkmi, ktoré nám ušetria čas.
Nespotrebujú veľké množstvo energie, sú úsporné a nezaberajú ani veľa miesta.
Majú veľa funkcií, stačí do nich nasypať potrebné suroviny a o viac sa nestarať. Pekáreň urobí všetko ostatné za nás. Našou ďalšou starosťou bude už len vybrať hotový chlieb z pekárne.
Môžeme ju využiť aj na čiastočné programy, ako je miesenie a kysnutie cesta, či už na chlieb, žemle, knedle, pizzu, alebo čokoľvek iné.
Necháme pekáreň pracovať za nás a my môžeme pokojne robiť niečo iné.
Dá sa využiť napríklad i na miešanie a varenie džemov.
Môžem vám odporučiť odskúšaný recept na vynikajúce žemle . . .
Zakaždým sa podarili. :-)
Domáce žemle z miešanej múky so slnečnicovými semienkami :
· 250 g ražnej múky
· 250 g pšeničnej múky
· 250 ml mlieka (alebo 150 ml mlieka a 100ml vody)
· 50 g rozpusteného margarínu
· 1/3 droždia alebo 1 balíček instantného droždia
· 1,5 lyžičky soľ
· 1 lyžička cukor
· 1 žĺtko
Všetky suroviny dáme do pekárne a nastavíme si program, ktorý zahŕňa miesenie a kysnutie cesta(u mňa je to program DOUGH).
Potom cesto vyklopíme na dosku, zľahka prevaľkáme, rozdelíme na 6 žemlí, uložíme na vopred vymastený plech (najlepšie margarínom), potrieme žĺtkom z vajíčka a posypeme sézamom a slnečnicovými semienkami(ešte môžeme povrchu posypať soľou)...
Ešte pár minút môžeme nechať prekysnúť pod utierkou.
Následne vložíme do rúry a pečieme asi 15-20 minút, na začiatku prvých 5 minút pri vyššej a potom pri nižšej teplote podľa skúseností s rúrou...
Takisto je tento recept vhodný aj na pečenie chleba, kde si suroviny prepočítame nasledovne :
· 750 g múky (400 g pšeničnej a 350 g ražnej)
· 375 ml mlieka
· 75 g margarín
· 2+1/3 lyžičky soli
· 1,5 lyžičky cukru
· 1,5 žĺtka z vajíčka
· 1,5 balenia sušeného droždia
Z tohto množstva nám vyjde asi 1100 g chlieb
J
Čo hovoríte na domáce pekárne ?
Máte nejaké rady a recepty ?
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára