Stránky

streda 20. júla 2011

Pečieme v domácej pekárni

Domáce pekárničky sú vynikajúcimi  pomocníkmi,  ktoré nám ušetria čas.
Nespotrebujú veľké množstvo energie, sú úsporné a nezaberajú ani veľa miesta.
Majú veľa funkcií, stačí do nich nasypať potrebné suroviny a o viac sa nestarať. Pekáreň urobí všetko ostatné  za nás. Našou ďalšou starosťou bude  už len vybrať hotový chlieb z pekárne.
Môžeme ju využiť aj na čiastočné programy, ako je miesenie a kysnutie cesta, či už na chlieb, žemle, knedle, pizzu, alebo čokoľvek iné.
Necháme pekáreň pracovať za nás a my môžeme pokojne robiť niečo iné.
Dá sa využiť napríklad i na miešanie a varenie džemov.


Môžem vám odporučiť odskúšaný recept na vynikajúce žemle . . .
Zakaždým sa podarili.   :-)

Domáce žemle z miešanej múky so slnečnicovými semienkami :
·        250 g ražnej múky
·        250 g pšeničnej múky
·        250 ml mlieka (alebo 150 ml mlieka a 100ml vody)
·        50 g rozpusteného margarínu
·        1/3 droždia alebo 1 balíček instantného droždia
·        1,5 lyžičky soľ
·        1 lyžička cukor
·        1 žĺtko
Všetky suroviny dáme do pekárne a nastavíme si program, ktorý zahŕňa miesenie a kysnutie cesta(u mňa je to program DOUGH).
 
Potom  cesto vyklopíme na dosku, zľahka prevaľkáme, rozdelíme na 6 žemlí, uložíme na vopred vymastený plech (najlepšie margarínom), potrieme žĺtkom z vajíčka a posypeme sézamom a slnečnicovými semienkami(ešte môžeme povrchu posypať soľou)...

 
Ešte pár minút môžeme nechať prekysnúť pod utierkou.



 
Následne vložíme do rúry a pečieme asi 15-20 minút, na začiatku prvých 5 minút pri vyššej a potom  pri nižšej teplote podľa skúseností s rúrou...





Takisto je tento recept vhodný aj na pečenie chleba, kde si suroviny prepočítame nasledovne :

·        750 g múky (400 g pšeničnej a 350 g ražnej)

·        375 ml mlieka

·        75 g margarín

·        2+1/3 lyžičky soli

·        1,5 lyžičky cukru

·        1,5 žĺtka z vajíčka

·        1,5 balenia sušeného droždia

Z tohto množstva nám vyjde asi 1100 g chlieb


J

Čo hovoríte na domáce  pekárne ?

Máte nejaké rady a recepty ?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára